sopan santun & budi bahasa

Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 03/06/08, 04:18 pm

ni cte bukan mengumpat atau mengata cuma nk beri kesedaran kepada diri sendiri & semua. mcm ni.. td ktorang g lunch kt fast food restoran. bukan nk kata makan situ yg tk sedap, makan no comment! tp attitude ada sekumpulan adik2 perempuan yg duduk belakang meja kami. tgk gaya, cantik lawa kje office mungkin gvmt kut sbb pakai baju kurung semua (kalau silap tafsir minta maaf). biase la fast food gtu so kedudukan kerusi pun rapat2 n bertembung belakang. tp adik yg 1 ni alamak! terlebih sudah! (ikut macam stacy) dia punya la duduk tolak kerusi ke belakang tk nk bergerak ke dalam sikit pun ble kawan kami nk kuar cuci tangan. padahal dh minta permission nk lalu dah & minta tlg gerak ke dalam sikit. sudahnya kawan ni terpaksa mengecilkan punggung (ops! sensored k?) nk lalu. sian... kami bukan nak minta laluan carpet merah tp rasanya mmg tk patut sgt buat gtu. dah la kami ni lebih tua dari mereka, macam tk hormat langsung. tu satu hal. hal lain, masa nk bangun, punye lagi tolak kerusi ke belakang sampai berlaga dgn kerusi kawan kami. then, siap jeling2 ke arah meja kami. gaya macam tnjuk perasaan jer! kami pun duk pk apa salah kami ble duduk belakang meja mereka sbnrnye...
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  arman on 04/06/08, 06:30 pm

aish.. asih.. adik2 skrg ni blagak eh... ataupun mungkin silap paham kot..sabar2 le yeh
avatar
arman

Posts : 71
Join date : 2008-05-22
Location : Shah Alam/Selangor

View user profile http://armanibrahim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  AbgD.CM-BSB on 05/06/08, 01:11 am

tulah hasil sistem pendidikan yg ada...

sabar jelah dik..besok depa tua..depa kena hadapi lagi berat punya dugaan...
kata mufti perak - budaya Hindonisme ..
buadaya ni..kalu dh mabuk..bulih hilang sensor..takde sensor mcm mana nak paham sensitiviti..org mcm tu jgn dilayan..belasah jer..!!!!
avatar
AbgD.CM-BSB

Posts : 33
Join date : 2008-06-02
Location : Saigon,Vietnam

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  arman on 05/06/08, 08:17 pm

belasah camne tuh? pau ke?tapi kalau pompuan belasah camne eh? tarik2 rambut ke..
avatar
arman

Posts : 71
Join date : 2008-05-22
Location : Shah Alam/Selangor

View user profile http://armanibrahim.blogspot.com/

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 06/06/08, 10:08 am

huuu.... malu la en. arman. nk gaduh2 main tarik rambut nie. mcm dlm felem jer..
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  arman on 06/06/08, 10:17 am

cuba pi mkn skali lagi kat situh... kalau jumpa lagi kan.. buat le mulut lazer skit...cam tak biasa.. ehehhe
avatar
arman

Posts : 71
Join date : 2008-05-22
Location : Shah Alam/Selangor

View user profile http://armanibrahim.blogspot.com/

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 06/06/08, 03:34 pm

biar je la en arman. kte amik side, sebagai org tua hehe kte mengalah jer.. hopefully pas ni kalu jmpe pun tk la smpi jeling menjeling juling mata! Very Happy
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  AbgD.CM-BSB on 10/06/08, 02:34 am

teringat kata2 tok siak kampung saya - "The fool will bring you down to their level, and they will beat you there"...so takyah lah ikut depa tu...

farao
avatar
AbgD.CM-BSB

Posts : 33
Join date : 2008-06-02
Location : Saigon,Vietnam

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  gi@NT on 10/06/08, 04:58 am

"it's cheaper to buy notepad than notebooks,dear"

lol!
avatar
gi@NT

Posts : 77
Join date : 2008-05-23
Location : hyderabad,india

View user profile

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 12/06/08, 12:55 pm

abg. D, tu kata2 tok siak kat saigon ea

giant, ape maksud tu?

maklum la kte ni sek. tak tinggi, setakat 3 tingkat jer... dok pahae mu royak gapo!!! Very Happy
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 30/06/08, 10:24 am

aloooo...

ape perasaan korang ea tgh drive tba2 keta depan buang kotak rokok?
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  Rosli on 30/06/08, 11:55 am

Den malu nak jwb soalan tuh sbb den pun slalu buat prangai gitu heheheh!
avatar
Rosli

Posts : 16
Join date : 2008-06-30
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 30/06/08, 05:36 pm

Rosli wrote:Den malu nak jwb soalan tuh sbb den pun slalu buat prangai gitu heheheh!


Sad
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 02/07/08, 11:26 am

Siti & Sudin tgh mkn kt McD. Depa ni kira kapel la.

Siti : Sudin, seriuskah kau untuk kwen dgn aku?
Sudin : Insya'Allah jika aku dapat melihat (kerana Sudin ni sebenarnya buta)... kerana aku ingin untuk melihat kecantikan wajahmu selama-lamanya..
Siti : Tapi aku sebenarnya lebih banyak kekurangan jika hendak dibandingkan dengan diri kau Sudin..
Sudin : Jangan cakap gtu Siti... yang penting kita sama-sama ikhlas dan bukankah kita telah berjanji untuk sehidup-semati walau apa terjadi?
Siti : Terima kasih Sudin... Aku harap kau tidak akan menyesal..

Tidak beberapa bulan selepas itu, Sudin menjalani pembedahan pemindahan mata kerana ada penderma organ yang bermurah hati mendermakan matanya kepada Sudin.

Setelah Sudin sembuh dari operation matanya, mereka bertemu lagi di McD (kira McD ni mmg tempat dating la tiap kali. Tu pasal tokehh McD ni suka kalu depa dtg hehe)

Siti : Bagaimana dengan pandangan mata kau sekarang Sudin?
Sudin : Sungguh indah ciptaan Allah.. Aku bersyukur kepada penderma mata ku ini. (Padahal Sudin maksudkan yang indah itu ialah wanita muda - SYT - di belakang Siti yang duduk menghadap Sudin)
Siti : Bagus la gtu. Jadi apa perancangan kita selepas ini?
Sudin : Emmm.... aku perlukan masa Siti. Mungkin betul kata kau sebelum ini, kita memang tidak sesuai bersama (kerana Siti banyak kekurangan)
Siti : Adakah kau menyesal bertemu pada kali ini?
Sudin diam membisu. (No komen)
Siti : Tak mengapa la Sudin, aku faham. Tapi aku harap kau jagalah mata dan pandangan mata kau baik2 kerana itu sahajalahh pengorbanan aku sebagai tanda kasih sayang aku kepada kau selama ini dan mungkin untuk selama-lamanya.

End : Siti jadi buta kerana sebenarnya dia lah yang mendermakan matanya kepada Sudin.

Moral of the story : ???? Crying or Very sad
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  AbgD.CM-BSB on 18/07/08, 07:15 pm

Cik Ziela yg jauh..
cerita ni takde kesalahan moral...
adapun setiap sumbangan itu, kalau ikhlas kerna Allah..walaupun tidak dikenang oleh sipenerima, pasti akan mendapat balasan yg berganda dr Allah.

si Sudin ni pun tak bersalah...sbb mmg lumrah manusia sukakan keindahan..

nasihat sy, lain kali..kalu bagi tu tak ikhlas, kenalah hebah2kan..atleast dpt juga pulangan dunia yg di harap2 kan..kalu tak hebah, org tak tahu nanti..kan org tk appreciate, kita terasa plak..

nasihat saya..bercinta lah dgn Sy Din..pasti anda bahagia..sbb sy Din suka memancing..org yg suka memancing ni berjiwa tenang.. tp suka mengumpang..!
avatar
AbgD.CM-BSB

Posts : 33
Join date : 2008-06-02
Location : Saigon,Vietnam

View user profile

Back to top Go down

sopan santun & budi bahasa

Post  far_ziela on 21/07/08, 10:06 am

abg D, cmna nk bercinta dgn din tu ea sbb cte ni pon sy quote dari paper! hehe
avatar
far_ziela

Posts : 39
Join date : 2008-05-27
Location : kuantan, pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  AbgD.CM-BSB on 21/07/08, 11:50 am

soalan yg sungguh senang utk dijwb..
adapun cinta dan crita surat khabar itu mmglah tiada kaitan..
adapun cinta itu terhasil dr perasaan keinginan untuk mengenali dan berdampingan dgn pihak yg satu lagi..dr rasa cinta inilah akan menyemai rasa kasih ,sayang..tanggungjawab dan sebagainya..termasuklah menyemai benih manusia..hahaha...jgn marah..fakta betul tu..
avatar
AbgD.CM-BSB

Posts : 33
Join date : 2008-06-02
Location : Saigon,Vietnam

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  Sue on 21/07/08, 12:27 pm

AbgD.CM-BSB wrote:soalan yg sungguh senang utk dijwb..
adapun cinta dan crita surat khabar itu mmglah tiada kaitan..
adapun cinta itu terhasil dr perasaan keinginan untuk mengenali dan berdampingan dgn pihak yg satu lagi..dr rasa cinta inilah akan menyemai rasa kasih ,sayang..tanggungjawab dan sebagainya..termasuklah menyemai benih manusia..hahaha...jgn marah..fakta betul tu..

sy sukalah baca quote nih
avatar
Sue

Posts : 40
Join date : 2008-05-26
Location : PJ/Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  gi@NT on 21/07/08, 04:07 pm

cm khuc khuc kho tha hee lak...

kajol ngan shah rukh khan...

lol!
avatar
gi@NT

Posts : 77
Join date : 2008-05-23
Location : hyderabad,india

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  Sue on 21/07/08, 04:27 pm

gi@NT wrote:cm khuc khuc kho tha hee lak...

kajol ngan shah rukh khan...

lol!

amboi giant mementang lah ada kat negara shah rukh khan.... Very Happy
avatar
Sue

Posts : 40
Join date : 2008-05-26
Location : PJ/Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  arman on 21/07/08, 07:05 pm

giant tgh hepy tuh, jgn guling2 bukit dah
avatar
arman

Posts : 71
Join date : 2008-05-22
Location : Shah Alam/Selangor

View user profile http://armanibrahim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  gi@NT on 21/07/08, 09:49 pm

bukan tgh guling abe jex...
tgh tuka baju nie...
ader 8 set nie...
fuh...
colorful lagik....

yayayyyaa

manastee....
mare man gi@NT

lol!
avatar
gi@NT

Posts : 77
Join date : 2008-05-23
Location : hyderabad,india

View user profile

Back to top Go down

Re: sopan santun & budi bahasa

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum